sobota, 5 lipca 2014

MINI SERNICZKI JAGODOWE



Kochane jagody... mogłabym je jeść i jeść. Dobrze, że mieszkam w samym środku ich wysypu :)

Co potrzebowałam?
70 g masła
70 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao

NA MASĘ:
0,5 kg białego sera
3 średnie ziemniaki
1/3 kubka oleju rzepakowego
1/2 kubka śmietany kremówki
3 duże jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody
0,5 kubka mąki pszennej
1 kubek jagód

DO WYKOŃCZENIA
4 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka cukru

Na spód mąkę, masło, cukier i kakao. Wszystkie składniki dokładnie połączyć razem. Wylepić spód każdej dziurki w blaszce na większe muffiny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 min.

Śmietanę 18% wymieszać z łyżką cukru.

Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę.
Biały ser dokładnie zmiksować z ziemniakami i olejem rzepakowym. Jak powstanie gładka masa dodać cukier, żółtka, śmietanę kremówkę, sodę i jeszcze raz dokładnie zmiksować.
Gotową masę podzielić na dwie równe części. Jedną część wymieszać z 2/3 ubitego białka i wylać do połowy dziury na gotowy spód ciasteczek. Do drugiej części masy dodać jagody (zostawić trochę całych jagód na wierzch serniczków) i mąkę pszenną, dokładnie zmiksować i dodać pozostałe ubite białko. Wylać do foremek na białą masę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 20 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec przez 10 min. Po tym czasie szybko wyciągnąć serniczki z piekarnika, posmarować z wierzchu śmietaną 18% wymieszaną z cukrem i położyć na wierzch jagody. Wstawić z powrotem do piekarnika na około 10 min.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...