piątek, 1 sierpnia 2014

Kotlety z cukinii


Nie ma to jak cukinia z sąsiadku ogródka... samo zdrowie! Małe, duże, a nawet kwiaty: "macie dzieci, wy tak bardzo ją lubicie". Bardzo to doceniamy :)

Co potrzebowałam?
0,5 dużej cukinii
1 kubek bułki tartej
2 łyżki sezamu KRESTO
2 łyżki siemienia lnianego KRESTO
1 duże jajko
sól
pieprz czarny mielony
olej rzepakowy do smażenia 

Cukinię pokroić w około 1 cm plastry. Cukinię można obrać, wtedy będzie lepiej obtoczona w bułce, ja jednak nie obieram gdyż lubię jak brzegi są twardsze i bardziej chrupiące.
Bułę tartą wymieszać z siemieniem i sezamem. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem.


Plaster cukinii namoczyć w jajku i panierować w bułce. Tę czynność powtórzyć jeszcze raz wtedy panierka będzie bardziej chrupiąca.
Olej wylać na patelnie tak by zakrywał całe dno, dobrze rozgrzać.
Smażyć na nim cukinię do uzyskania lekko brązowego koloru.
Wykładać na chusteczkę aby nadmiar oleju w nią wsiąknął.


4 komentarze:

  1. Zdrowe i smaczne kotlety z cukinii - to rozumiem:) Wyglądają zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być wspaniałe! Ostatnio zbieram przepisy na dobre dania bezmięsne, więc na pewno się skuszę :)
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają mega! mam dziewczynę wegetariankę i ciągle szukam jakichś fajnych przepisów. To jej na pewno zasmakuje:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...