środa, 18 września 2013

Torcik z kruchym ciastem i truskawkami


Bardzo bym prosiła osoby czytające tego posta o podanie w komentarzu propozycji ciekawej przekąski na wieczór panieński (jeszcze nie mój :)  ).

Co potrzebowałam?
1 kubek mąki pszennej
0,5 kubka otrębów
50 g masła
50 ml wody
5 łyżek cukru
150 g truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 kubka mleka
50 g masła
250 g śmietany kremówki
1 łyżka kaszy manna

Mąkę pszenną, otręby, 2 łyżki cukru 50g masła i 50 ml wody wymieszać razem, ugnieść ciasto. Z ciasta uformować kulkę i wstawić do zamrażarki na 20 min.
Po tym czasie rozwałkować i wyciąć 2 kółka o rozmiarach swojej okrągłej blaszki. Piec obydwa kółka przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Następnie wyciągnąć i odstawić aby ostygnęły.


Truskawki wsadzić do słoika. 2 łyżki cukru rozpuścić w 100 ml wody, zalać gorącym syropem truskawki, zakręcić słoik i mocno wymieszać. Zostawić do ostygnięcia (przez jakieś 2 godziny), co jakiś czas mocno wstrząsnąć słoikiem. 

Następnie oddzielić powstały sok od truskawek. Sok podgrzać w garnuszku, dodać 50 ml wody i 2 łyżeczki żelatyny. Jak żelatyna całkowicie się rozpuści odstawić do przestygnięcia

50g masła, 3/4 kubka mleka, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę kaszy manna i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej podgrzewać do momentu aż się zagotuje. Następnie zdjąć z gazu i poczekać aż przestygnie.

Ciasto ułożyć na folii aluminiowej, na nim poukładać truskawki, na wierzchu rozsmarować masę z mleka, przykryć drugim ciastem. Zawinąć brzegi folii aluminiowej i zalać wierzch gęstniejącą galaretką.

Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Bitą śmietanę ubić z łyżką cukru. Udekorować ciasto.




niedziela, 15 września 2013

Kruche ciastka z syropem klonowym,, dynią i słonecznikiem


Wiele nie napiszę bo na wsi ciężko z Internetem. Jak za PRLu musimy stać w kolejce, czekać na swoją kolej i zwolnienie numeru w centrali... Na razie ciągniemy Internet od sąsiadów ale raz on jest, a raz go nie ma, a jak już jest to szybko trzeba sprawdzić pocztę, pozapłacać rachunki i zajrzeć na bloga (chodź nie zawsze uda mi się zdążyć wszystko ogarnąć bo zaraz znika). To możecie sobie wyobrazić na jakiej maleńkiej jesteśmy wiosce, odłączonej od całego społeczeństwa żyjącego w ciągłym biegu :)

Co potrzebowałam?
3 kubki mąki pszennej
2 żółtka jaja
0,5 kubka cukru
200 g masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 płaskiej łyżeczki soli
syrop klonowy
słonecznik łuskany KRESTO
pestki dyni KRESTO

Mąkę wymieszać z żółtkami, zimnym masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptom soli. Do wyrabiania można użyć robota kuchennego. 
Podzieliłam ciasto na 3 części do jednej dodałam trochę maku, do drugiej trochę kakao, do trzeciej troszeczkę otrębów.
Rozwałkować ciasto i wykrawać różne kształty. Na wierzchu polać syropem klonowym i posypać słonecznikiem lub dynią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.



niedziela, 1 września 2013

Ciasto czekoladowe z bananem i masą z tapioki


Lubię eksperymentować z tapioką i semoliną... Ostatnio gdzieś czytałam, że z tapioki można zrobić mrożoną herbatę... jeszcze w sumie nie wdrążyłam się w ten temat ale jak już znajdę czas to coś będę musiała poczytać i pokombinować :) Tym razem zrobiłam ciasto...

Co potrzebowałam?
2,5 kubka mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady gorzkiej
0,5 kubka tapioki
1 łyżka mieszanki skórek owocowych GOLDPACK
0,5 litra mleka
5 łyżek masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 średnie jajka
0,5 opakowania galaretki cytrynowej
150 g serka waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 sztuka laski wanilii
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cukru
1 duży banan

Tapiokę namoczyć przez około 10 minut w 3/4 szklanki ciepłego mleka. Następnie podzielić na pół (pół pójdzie do ciasta, pół do masy).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Galaretkę rozpuścić w 100 ml wody, poczekać aż ostygnie, dodać serek waniliowy, wymieszać trzepaczką i wstawić do lodówki do momentu aż zacznie tężeć (ale nie całkowicie- tak by można było wylać na ciasto).

W robocie wymieszać razem mąkę pszenną, połowę namoczonej tapioki, roztopioną czekoladę, 3 łyżki cukru pudru, 2 jaja, 3 łyżki roztopionego zimnego masła, proszek do pieczenia, pół kubka mleka.

Przełożyć do okrągłej blaszki (nasza około 21cm średnicy). Piec w 180 stopniach przez 45 min.

Drugą połowę namoczonej tapioki przełożyć do garnuszka, dolać 3/4 szklanki mleka, 2 płaskie łyżki cukru, cukier waniliowy, ziarenka z laski wanilii, łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszać trzepaczką do momentu zagotowania. Następnie odłożyć do przestudzenia. Jak masa będzie letnia dodać mieszankę skórek owocowych i wymieszać.

Banany pokroić w plastry.

W cieście wydrążyć środek (z niego można zrobić desery). Na spód położyć plasterki bananów, na nie nałożyć masę z tapioki, na wierzch wylać galaretkę. Wstawić do lodówki do momentu aż galaretka całkowicie się zetnie.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...